MENTÁLNÍ DOBÍJEČE

MENTÁLNÍ DOBÍJEČE

Aneb triky na zdravou psychohygienu:



- Ukonči nevěřícnost v sebe ... Nejprve pozoruj svůj vnitřní hlas, který tě sráží a kritizuje. Piš si myšlenky tohoto typu do diáře, a pak druhý den zkus racionálně vyvrátit svůj negativní názor s větším nadhledem. Zkus i vymyslet reálný jiný postoj o sobě, když by se situace opakovala. Tkahle podobně dál postupuj a odnaučuj se sebepodceňování.
 
- Řeš vše, co ti snižuje energii - hodnocení, nálepky... Vymysli si afirmaci, co ti zvedá odvahu, adrenalin … Každý den věnuj chvilku zdokonalení této afirmace – zvyšuj svou energii tvořením …

- Říkej přímo, co si myslíš a vždy se snaž, pokud je to pro druhé nepříjemné sdělení, ohleduplně vysvětlit své stanovisko popisem svých nenaplněných potřeb a pocitů.

- Kreativně tvoř, tanči, nebo odpočívej po svém.


- Zdravá rovnováha v přijímání a dávání – znát své hranice i pro plné přijímání druhých.


Pracuj s dechem:

- Dýchej do rytmu chůze, běhu, sportu všeobecně.
- Zaměř se na výdech: Neměň svůj dech, jen ho pozoruj. Při koncentraci na výdech dochází ke zklidnění. Lze to praktikovat i před spaním.
- Nebo kdykoliv si vzpomeneš, zhluboka dýchej.


A na závěr citát:


Sebelásky a lásky nikdy není dost, je jí vždy tak akorát (citace z knihy Učebnice sebelásky). Láska darovaná druhému nás nevyčerpává, nebere z našich zásob. Zde známe své hranice. Proto ani nemusíme v tu chvíli chtít, aby nám to dotyčný oplatil. Z toho vyplývá, že je velmi důležité znát své hranice, abychom mohli bezpodmínečně milovat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky